The Upstairs

“From a sequence of these individual patterns, whole buildings with the character of nature will form themselves within your thoughts, as easily as sentences.”

– Christopher Alexander

This tropical modern abode stands on 560 m2 corner plot in a townhouse complex, in south Jakarta. Located in a densely populated area and immediately adjacent to a busy road, with no interesting views on its surrounding, were the main challenges for the architect in designing this house.It is the wish of the owner to have a house that has

It is the wish of the owner to have a house that has strong interaction with the natural surrounding environment and natural landscapes, just like a holiday resort. They hope that the house will be a place where their close friends and families would come and gather on the weekend. These needs are the main idea for the designer in order to design the house.

We took a different approach while designed this house. While many regularly houses place the private areas on a higher level, we consciously have the private areas such as bedroom areas on the lower level. This decision made simply because of the daily activities of the owners and their children. So they can access to their bedrooms directly after a long tiring day.

Entering this house, people will be brought directly to an open stair located next to a garden and a reflection pool. The entrance stair then leads to the Main Entrance area. The craftsmanship-which considered as the architectural practice in Indonesia- is strongly applied on this Entrance area, which is all covered with re-used waste teak woods. The usage of this material gives more depth and texture to the space. It creates a strong visual effect, producing a new experience from a wasted goods treated in a new way.

The living room and dining room, along with other public areas which designed on upper level, interestingly creates a more open and wide-feel space. This might help the usage of this area as a public space, to have a communal and gathering area. The Upper level which is surrounded with clears glass and partly covered with wood lattices also creates interspatial relations between inside-the building and the natural surroundings.

On the lower level, the wood lattices on corridor leading to bedrooms, allows natural air to breeze into this area. The sound of the water from the reflection pond next to the semi-outdoor corridor creates a strong resort-feel to this area. It helps people to calm their senses after tiring daily routines, leading them to their own resting areas. The children’s bedrooms are designed with connecting courtyards. These wooden-deck courtyards are filled with trees which grows through the void connected to the upper level. The presence of this courtyard is essential to the main concept of this building.

The children’s bedrooms are designed with connecting courtyards. These wooden-deck courtyards are filled with trees which grows through the void connected to the upper level. The presence of this courtyard is essential to the main concept of this building.
On the other side, the main bedroom also has a courtyard with its own reflection pool and vertical garden. This courtyard helps to give a non-formal feeling to the bedroom area, while creating a serene atmosphere.The courtyards and the natural surroundings which integrated to some rooms and the material selection of this building, fulfils the client’s need to have house with Resort feel and Tropical touch in the middle of a densely populated area. The courtyards and the landscapes not only become the main orientation of this house, but also become an extension function space from the inside area.

The courtyards and the natural surroundings which integrated to some rooms and the material selection of this building, fulfils the client’s need to have house with Resort feel and Tropical touch in the middle of a densely populated area. The courtyards and the landscapes not only become the main orientation of this house, but also become an extension function space from the inside area.


The Upstairs

Architect : Wahana Architects
Principal Architect : Rudy Kelana, Gerard Tambunan
Architect-in-charge : Shella Vitayala
Design Period : 2012
Construction Period : 2013-2016
Contractor : Wahana Cipta Selaras
Structure Consultant : Ricky Theo
Interior Designer : Platform Architects
Lighting Designer : Infiniti Lighting by David Liming
Landscape : Sanggar Kemuning

Alumunium Frame : Primitra
Building Materials :

Structure – Concrete and Steel
Natural Stones – Andesite and Bronjol Kodok
Exposed Concrete
Various Kinds of Woods

Site Area : 560 m2
Floor Area : 680m2